söndag 1 september 2013

Älgjakt

Nu har Diva släppts på älg vid tre tillfällen, och två utav gångerna har hon skällt älg en stund och framförallt så har hon inte jagat varken rådjur eller hare! Så årets träning har gjort skillnad och hon har verkligen mognat i sitt jaktbeteende också.

Första gången vi var ute och letade älg blev det ju inget släpp, torsdag 22:a augusti. Det skrev jag om lite sist :)

Andra gången var lördag 24:e augusti, vi släppte henne på en havreåker där det stod två kor med varsin kalv (även en råget och ett kid), och hon följde efter den ena kalven. Ståndskall ganska direkt efter, och sedan gångstånd en bit. Hon släppte därefter och kom åter till utgångspunkten för att ta efter älgekipage två som var på åkern. Pejlen lade av och vi såg inte vart hunden var, vi kunde dock ringa och höra om hon skällde.
Efter fyra timmars väntande från senaste kontakt med hunden, tröttnade vi och bestämde oss för att försöka leta upp henne. Efter en stunds letande så ringde vi upp pejlhalsbandet och kunde höra hundar som skällde i bakgrunden... Jaha, och vilka i bygden har hundar? Det var ju bara att åka runt och kolla! Till slut hittade vi henne, skönt sådär fem och en halv timme efter släpp helt utan kontakt med hunden! Tråkigt när grejerna inte fungerar som det ska, tänk om något hade hänt! Jaja, det var bara att bita ihop och låna en pejl från en kompis istället :)

Tredje släppet måndag 26:e augusti hittade vi ko och kalv, vi släppte på dessa och hörde ljuv musik några minuter innan det antagligen blev fart på ekipaget och vi hörde inte hunden mer den dagen. Det sprang iväg mot en riksväg efter ett tag, vilket inte kändes lämpligt, så vi kallade in henne och avslutade dagen ca två timmar efter släpp.

Fjärde och senaste släppet var 28:e augusti, vi såg ett ensamt djur ute på ett hygge. Diva såg älgen och jag chansade och släppte henne, men det blev som jag misstänkte.. När hon kom ner på hygget tappade hon riktningen på älgen och sprang åt ett annat håll, så det var bara att vänta em stund för att se om hon hittade spåret efter älgen eller om vi skulle kalla in och fortsätta leta efter annan älg att släppa på. Hon sprang rätt fram, började springa i mindre cirklar men tog inte upp något ändå. Så vi beslutade att kalla in och fortsätta leta upp någon annan älg istället. Vi hittade inga fler älgar i och för sig, men det blev ändå några kilometers springande för tösen :)

Efter dessa så har det inte blivit några fler släpp än. Vi har legat sjuka, så för hundarnas del har det varit lugnt nu i helgen! Vi kanske går ut imorgon, innan husse börjar jobba :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar