Om


Jag som är innehavare av kennelnamnet Funnyfail's heter Maja Lind och skaffade min första dansk/svensk gårdshund 2006, Fjellalunda's Finurliga Freckja "Fanny".

Vi finns utanför Vetlanda i Småland, med våra hundar, får, hästar och två söner.
Kennelnamnet godkändes hos Svenska kennelklubben i maj 2013 och hos FCI 2 juli 2013.

Vår första valpkull blev verklighet i april 2015, en kull på 5 hanar och 1 tik. En fantastisk upplevelse när man får vara med om födseln och uppväxten av sin första valpkull!

Målet med vår avel är friska och sunda hundar, med god mentalitet och livsglädje!

Vi värdesätter att våra valpar blir hälsoundersökta och mentalbeskrivna, för att kunna utvärdera vår avel på bästa sätt, för att ni som valpköpare skall veta hur er hund mår och står sig i förhållande till de övriga kullsyskonen, samt för att bibehålla gårdshunden som en frisk och trevlig hundras.
Vi bjuder därför in våra valpköpare till återträff vid ca 1,5-2 års ålder, innan träffen vill vi att våra valpköpare hälsokontrollerar sina hundar. På så vis får vi på återträffen möjlighet att utvärdera kullen tillsammans både exteriört, mentalt och hälsomässigt.

Jag har gått Svenska kennelklubbens uppfödarutbildning 2013 med ett härligt gäng från skogarna runt om i Småland, detta gav större kunskap och berikade mitt hundintresse och gjorde mig mer hungrig på avel.
Jag har även gått en juridikutbildning för Svenska kennelklubbens Anne Skoogh, samt en uppfödarutbildning som rasklubben anordnat med Bengt-Åke Bogren som kursledare. Två mycket givande och kontaktknytande kurser.

I april 2016 gick jag på en av SKK arrangerad föreläsningduett med HD-index i fokus, föreläsare var Erling Strandberg och Sofia Malm. Detta var väldigt lärorikt då gårdshundarna fick index för HD i början av 2016, det fokuserades på hur index skall kunna användas i aveln, hur det beräknas samt vad det gjort för skillnader i raser där det funnits några år (däribland jämthund som vi också har här hemma).

Utöver detta har jag deltagit på utbildningar och föreläsningar som tex:
- Bevarandegenetik (RDSG 2015)
- Djurens känslor och vår känsla för djur (RDSG 2016)
- Avelskonferens, Ann-Chaterine Edoff (SGVK 2018)
- Hundbeteende och problem, Anders Hallgren (RDSG 2017)
- Utställning, tre delar, Mikael Nilsson (SMÖKK 2020)
- Vad är det optimala antalet valpar per kull?, Ann-Chaterine Edoff (Breeder's Insights 2020)
- Förstå hundens anatomi för att förstå hur du kan optimera dina hundars avelsvärde, Moa Persson (Breeder's Insights 2020)
- Grundläggande genetik som hjälp vid hunduppfödning, Liz-Beth C Liljeqvist (Breeder's Insights 2021)

Jag följer SKK's och RDSG's rekommendationer och använder enbart SKK's avtal vid försäljning av valpar.