Fodervärd

Som uppfödare söker man ibland efter någon som skulle vara intresserad av att bli fodervärd åt en blivande stjärna i kenneln.
Du bör inte bo alltför långt bort och du får gärna vara utställningsintresserad eller intresserad av att tävla i någon hundsport, men det är inte ett måste!

Om du är intresserad så ber jag dig att läsa texten nedan och därefter kontakta mig antingen per telefon eller mejl, så att vi kan ses och du får träffa mig och mina hundar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ibland så kan man inte alltid ha alla hundar hemma, och då kan det vara bra att ha fodervärd åt någon eller några. Fodervärdskap kan gälla både för tik och för hane.

Man är ständigt på jakt efter nya linjer, bättre linjer, bättre kombinationer. Och det kan ibland vara aktuellt att köpa in en valp från en kombination som verkar intressant, om man då har yngre hundar hemma och inte har möjlighet att ge en till valp och unghund den tid som den behöver, så kan det vara en idé att placera hos en fodervärd istället.

Jag följer Svenska Kennelklubbens bestämmelser och använder deras fodervärdsavtal och köpeavtal med bibehållen avelsrätt.

Fodervärd innebär att:
 • Fodervärden betalar ingenting för valpen när man hämtar den.
 • Uppfödaren äger hunden och har rätt till två (2) kullar inom fem (5) år om det är en tik innan tiken är sju (7) år, och sex (6) kullar om det är en hane innan hanen är sju (7) år.
 • Uppfödaren har rätt att ställa ut hunden, mentalbeskriva och gå andra nödvändiga prov för att hunden skall bli avelsgodkänd.
 • Om fodervärden vill ställa ut, tävla eller mentalbeskriva, så går det bra så länge parterna har kommit överens om detta.
 • Uppfödaren betalar alla kostnader som har med parning och valpning att göra.
 • Fodervärden betalar allt annat som rör hunden: försäkring, foder, veterinärvård, vaccinering, avmaskning etc.
 • Hunden skall hållas i god kondition och vara tillgänglig för uppfödaren när denne vill, vid parning, valpning, utställning, mentalbeskrivning, hälsoundersökningar etc.
Köpeavtal med bibehållen avelsrätt innebär att:
 • Valpköparen betalar halva köpesumman för valpen.
 • Uppfödaren äger inte hunden, men innehar fortfarande avelsrätten.
 • Uppfödaren har rätt till en (1) kull om det är en tik innan tiken hunnit bli fem (5) år, och tre (3) kullar om det är en hane innan hanen är fem (5) år.
 • I övrigt är det valpköparens hund, och valpköparen står för hundens samtliga kostnader. Bortsett från kostnader som gäller parning och valpning, dessa står uppfödaren för.
Om du är intresserad av att bli en framtida fodervärd, så fodras god kontakt oss emellan och det ska kännas bra från båda håll. Vi måste kunna lita på varandra, eftersom vi ska ha en hund ihop!

Om du tror att du skulle passa som fodervärd och är intresserad av att förvalta en framtida stjärna, hör gärna av dig till mig på kennelfunnyfails@gmail.com eller 0709 26 66 11.