söndag 13 augusti 2023

Rasspecialen 2023 - 30-års jubileum

Rasspecialen 2023, vilken helg!

Förra helgen var det rasspecial, så här kommer en liten berättelse om helgen som går i gårdshundarnas tecken!

Dag 1: Jag åkte upp på torsdagen tillsammans med Olof och Agnes, och så ett gäng hundar förstås. Ebba, Elsie och Issa var med. Husvagnen var med och det var bara att sätta upp i regnrusket som var när vi kom fram, men det gick bra och vi samlades och åt pizza med övriga funktionärer på kvällen innan det var läggdags.

Vi träffade även lille valpen Funnyfail's Konkreta Kebbe King'n, han mindes nog Olof så glad som han blev att se honom!Dag 2: Iordningsställande och upppackning av allt till tävlingar, utställning och övriga aktiviteter. Olof hjälpte till efter bästa förmåga och Agnes var vid gott humör.

Jag hade anmält Ebba till blåbärsagilityn, hon gillar det mycket och vann blåbärsklass medium när vi var i Ånnaboda sist (2019). Så, med Agnes och Olof hejandes utanför, så sprang vi igenom banan i den makliga takten en 13,5 år gammal tant orkar med, men med minst antal fel och vi vann! Hur galet var inte det?! Hon vann alltså blåbärsklassen medium även 2023, fyra år sedan hon vann sist. Hon är fantastisk min lilla tant :)

Dag 3: Lördag är det full rulle från morgon till kväll. Som utställningsarrangör så är det inte många lediga stunder, och kvällen erbjöd både snabbaste gårdshund och foodtruck med supergoda hamburgare :) Vi hade en jättefin dag och även om det är slitsamt så är det fantastiskt kul! Jag ställde ut Ebba, Issa och Olof visade Elsie så fint och var med i barn med hund.

På kvällen gick jag och ungarna på promenad ner till vattnet, ingen superlång promenad, men bara att få röra på sig lite innan vi skulle åter till husvagnen var jätteskönt.

Dag 4: Vaknar upp och får lite magkänsla att det nog inte är så långt borta med valpning för Häxa, dygn 61 idag. Tempen har svajat och hon sover och sover. Så jag kollar telefonen och videokameran i sovrummet flera gånger i timmen för att hålla mig uppdaterad.

Samtidigt pågår sista dagen av rasspecialen och allt som hör därtill. Man börjar bli ganska seg framåt lunchtid, flera dagar med anspänning och pyssel som nu bara flyter ihop :) Jag ställde ut Ebba, Issa och Olof visade Elsie själv och var med i barn med hund med henne även idag.

När allt var färdigt framåt eftermiddagen och allt var ihoppackat, så lämnade vi Ånnaboda för denna gång och tog vårt pick-och-pack och rullade hemåt. Trötta hundar, trötta ungar och en mamma som bara vill hem snabbt med tanke på den stundande valpningen. Det blev världens regnoväder, blixt och dunder, så det blev hemgång i maklig takt och när vi sedan landade hemma så bytte jag snabbt av Erik i valplådan.

Det dröjde inte många timmar innan valparna anlände, Häxa väntade med andra ord tills matte kom hem :)

Resultat från helgen

Väldigt roligt var förstås att det var fler Funnyfail's-hundar som var med och tävlade eller gick kurser under helgen.

* Funnyfail's Intensive Iron-Maiden som startade i rallylydnad nybörjarklass där han blev 2a, lydnad startklass där han slutade 3a och startade även i agility blåbärsklass medium.

* Funnyfail's Briljanta Beth som startade i Nosework klass 1 där hon blev 2a och hon blev även 2a i agility KM (hopp small 2a och agility small 2a).

* Funnyfail's Gulliga Gullan som startade i rallylydnad nybörjarklass där hon slutade 4a.

* Superdupers Favorite Red Label startade i rallylydnad mästarklass där hon blev 1a och i lydnad klass 1 där hon blev 2a. Ginnie som hon kallas är ett barnbarn till Ebba.

* Funnyfail's Generösa Gudmor var på plats också!

Utställning var det ett helt gäng som ställde upp i också, så roligt att se hundarna och framförallt att se vad mjuka och trevliga de är i denna miljön.

Under lördagen fick vi faktiskt ihop en uppfödargrupp, min första någonsin så det var väldigt roligt att ni ville ställa upp och vara med :)
Kritik uppfödargrupp för Bengt-Åke Bogren:
En grupp med fyra individer. Tydlig könsprägel. Små huvud, som det ska vara. Någon individ kunde ha mera substans. Mycket bra pälsar och teckningar. Härliga temperament. Lycka till!
Hundar som ingick:
Funnyfail's Briljanta Beth
Funnyfail's Erkände Elwis
Funnyfail's Extraordinära Elsie
Funnyfail's Ihärdiga Isolde

Medverkande hundar på utställning:

* Funnyfail's Jungfrun Judith - ställdes ut i valpklass för domare Helene Riisgaard Pedersen
Snart 8 månader. Mkt bra typ, utm proportioner, feminint huvud, bra bredd på skalle, snälla mörka ögon. Lite tunt nosparti, saxbett. Bra hals, bra rygg, brant i korset o högt ansatt svans. Kompakt kropp med bra volym för åldern. Bröstkorg i utmärkt substans, kunde bli aningen längre, behöver förbröst. Passande benstomme. Bra muskelatur o kondition. Bra temperament. Rör sig med bra steg, fritt o glatt, ngt lös i fronten. Mkt bra visad. 4:e bästa tikvalp

* Funnyfail's Extraordinära Elsie - ställdes ut båda lördag och söndag (av Olof), kritikerna finns att läsa på hennes sida. Hon fick excellent båda dagarna.
Hon och Olof ställde även upp i barn med hund både lördag och söndag, de var superduktiga!

Funnyfail's Gulliga Gullan - ställdes ut för domare Helene Riisgaard Pedersen och fick ett very good.

* Funnyfail's Ihärdiga Isolde - ställdes ut båda lördag och söndag, kritikerna finns att läsa på hennes sida. Hon fick excellent för Helene Riisgaard Pedersen och very good för Bengt-Åke Bogren.

* Funnyfail's Briljanta Beth - Betty ställdes ut båda dagarna, med följande kritik:
Domare Helene Riisgaard Pedersen: Substansfull tik i proportion och storlek. Exc. typ. Feminint huvud, bra skalle, aningen tunt nosparti, saxbett. Stark hals o överlinje, aning brant kors o högt ansatt svans. Stark bred länd, bra volym i bröstkorg, bra djup o längd. Markerat förbröst, bra bredd i fronten. Får ej ställas ut förrän i bättre hull. Muskulärt lår, harmoniska moderata vinklar fram o bak, rör sig med bra steg, fritt o paralellt. Snällt temperament. Bra presenterad. Excellent, 3a i klassen, CK
Domare Bengt-Åke Bogren: Extremt tilltalande tik av härlig modell. Bra skalle. Tillräckligt nosparti. Härlig hals. Stark rygg. Lite lättare i kroppen. Passande benstomme. Vacker päls och färg. Välvisad. Excellent, oplacerad i klassen, CK

* Snöflinga - vår Ebba 13,5 år, ställdes ut båda dagarna och fick excellent och CK för båda domarna, blev placerad som 3e bästa veterantik och 4e bästa veterantik. Ebba vann även Änglarnas kennels pris för Äldsta deltagande hund, en fin utmärkelse tycker jag som uppmärksammar gamla hundar som är med i såväl tävlingar som utställning.
Ebbas kritiker från utställningarna finns att läsa på hennes sida.

* Funnyfail's Erkände Elwis - ställdes ut för domare Bengt-Åke Bogren med följande kritik:
Extremt tilltalande hane. Vackert rastypiskt huvud och uttryck. Välkroppad. Välmusklad. Rör sig med härligt steg från sidan och bak, ganska bra fram. Svans ok. Excellent, 2a i klassen, CK, 4a i bästa hane med reservcertifikat.

Elwis

Elwis


Andra släktingar som också ställdes ut:

Lanjas Hedda (efter Funnyfail's Gulliga Gullan och Superdupers Elvis som är Ebbas barnbarn), ställdes ut i valpklass och blev 3e bästa valp för domare Bengt-Åke Bogren.

Skadis Erkända Eliv Carlsson (efter Funnyfail's Fröken Fräken Billing) ställdes ut i juniorklassen med very good för domare Helene Riisgaard Pedersen.

* Superdupers Tequila Mockingbird (barnbarn till Ebba, efter Superdupers Bella) ställdes ut i öppenklass med very good för domare Helene Riisgaard Pedersen.

Tequila (t.h.) och dotter Mocca (t.v.)

Mocca-Deluxe (Ebbas barnbarnsbarn, efter Superdupers Tequila Mockinbird) ställdes ut i juniorklass med very good för domare Helene Riisgaard Pedersen.Tre generationer:
Funnyfail's Extraordinära Elsie t.v.
Prius Acke i mitten, pappa till Elsie.
Funnyfail's Jungfrun Judith t.h., dotter till Elsie, barnbarn till Acke.

Påväg hem, trötta och slitna men samtidigt nöjda och belåtna :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar